Ingredienten:
- 4 mooie peren
- Bladerdeeg
- Karamel
- Slagroom
- Eventueel een bolletje ijs.
- Takje munt
- Eigeel en suiker
Bewerking:
Schil de peren met een dunschiller en kook ze eventjes op in wat witte wijn met wat suiker en kaneel. Laat afkoelen in de koeling.
Maak van het bladerdeeg lange linten van ca. 5 mm breed.
Omwikkel de peer met het lint bestrijk met ei en haal het door de suiker. Zet op een bakplaat en bak ze bij 220 c af in ca 12 min.
Caramel
Ingrediënten
- kristalsuiker ( bruin of wit )
- water
Bereiden
Doe de kristalsuiker in de steelpan. De hoeveelheid kristalsuiker hangt af van de hoeveelheid caramel die je wil maken. Het beste is om voor de hoeveelheid caramel die je wilt maken, de dubbele hoeveelheid kristalsuiker te rekenen.
Vervolgens moet er water toegevoegd worden. Hier moet je niet te royaal mee beginnen. Het is beter om onder het koken van de kristalsuiker water toe te voegen wanneer dat nodig is, dan om met een te ruime hoeveelheid ervan te beginnen.
Verwarm nu de kristalsuiker op een middelhoog vuur. Het is belangrijk dat het niet aanbakt of aan de bodem gaat plakken, dus je moet constant roeren met een spatel om dat te voorkomen. Wanneer het water verdampt is, weer een kleine hoeveelheid water toevoegen. Wanneer de kristalsuiker de karakterestieke lichtbruine kleur van caramel heeft gekregen, dan kun je het van het vuur halen.
ijs met caramel
Wanneer de caramel klaar is, laat je het even staan zodat het iets stroperig wordt. Ondertussen pak je een bord en doe je daar ijs op. Vervolgens doe je hier de nog warme caramel over.
Zet de peer op een bord met wat slagroom ernaast.
Steek in de room wat munt
Schep een bedje warme caramel naast dit geheel.