Tartaar van vis met nori, sushi rijst en sesam

Tartaar van vis (Makreel of anders) :

  • 600 gr vis
  • 1 sjalot
  • ½ rode peper
  • Sesam olie
  • 1 eetlepel gehakte koriander
  • 1 eetlepel gehakte munt
  • Soja saus
  • 5 vellen nori

Maak de vis schoon, ontvlies en snij in tartaar.

Maak aan met de fijngesneden sjalot, rode peper, koriander en munt

Breng op smaak met druppeltje sesam olie, sojasaus, peper en zout

 Leg de nori op plastiek folie en verdeel de tartaar erop.

 Draai strak op met de folie tot rolletjes. Zet in koeling.

Sushi rijst:

  • 250 gr water     
  • 190 gr sushi rijst            
  • 3 gr zout
  • peper
  • 45 gr sushi azijn            
  • 20 gr suiker
  • 15 gr olijfolie

Spoel de rijst onder koud water.

Breng het water, zout en peper met de rijst aan de kook en gaar 2 x 6 minuten onder deksel. Voeg eventueel nog wat water toe als de rijst droog kookt. Breng de suiker, olijfolie met de azijn aan de kook en voeg bij de gegaarde sushi rijst. Stort in bak en laat afkoelen, roer regelmatig los.

Vinaigrette van sesam:

  • 50 gr sushi azijn
  • 25 gr mirin
  • 25 gr sake
  • 10 gr sesam olie
  • 50 gr zonnebloem olie
  • 2 gr zout
  • Peper

Meng alles met de hand en breng op smaak.

Soja mayonaise:

  • 50 gr soja melk
  • 150 gr zonnebloemolie
  • 10 gr sushi azijn
  • 10 gr mosterd
  • 10 gr sojasaus
  • 10 gr honing
  • 10 gr citroensap
  • Peper

Mix de sojamelk, met de mosterd, azijn, sojasaus, honing, peper en zout op in maatbeker. Meng langzaam de olie erbij door met de staafmixer op en neer te bewegen. Voeg de citroen toe en meng nog even, breng op smaak

Komkommer:

  • 1 komkommer
  • Sushi azijn
  • Peper en zout

Snij de komkommer in slierten en verwijder de zaadlijster.

Snij de slierten in dunne reepjes en marineer voor het serveren 5 minuten in de sushi azijn met peper en zout.

Dresseren:

Snij de rolletjes tartaar doormidden en leg midden op het bord.

Duw de sushirijst in 2 stekers en zet deze schuin tegen het rolletje.

Zet wat dotjes mayo op de sushirijst en het rolletje en leg er een hoopje furikake                             crumble tegenaan. Rol de slierten komkommer op en leg deze aan de andere kant van het rolletje. Werk af met wat vinaigrette over de komkommer en rijst maar niet in de buurt van de crumble (deze wordt anders plakkerig.)

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Het Gerecht, Voorgerecht. Bookmark the permalink.