Diverse Griekse gerechten

Gefrituurde sardientjes

Ingewanden verwijderen, spoelen in water en droog deppen met keukenpapier. Hak peterselie voor de garnering nadat ze gefrituurd zijn.

Wentel de sardientjes door de bloem.

Frituur de sardienen gedurende 4 à 5 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Gyros

Dun gesneden varkensnekken van 2 à 3 mm en geplet, gekruid met scherpe en zoete paprikapoeder aangemaakt met zout en aromat en oregano en weinig basilicum. Ca 2 uur in de koeling.

Waarna de lappen op een spies worden gezet alvorens te grillen. Tijdens het grilproces worden er kleine stukjes vanaf gesneden.

Lams frenched racks

Per 1 à 2 stuks snijden van lams rek en met (zijkant bijl) pletten. Kruiden paprikapoeder wat aromat en marineren met witte wijn. Ca 1 dag in de koeling laten staan en daarna grillen.

Salade

Stukjes komkommer met gevierendeelde tomaat en rode ui ringen, enkele Griekse Kalamata olijven , grote groene ingelegde pepers en een paar brokken feta.

Dressing van olijfolie met wat citroensap en licht bestrooid met gedroogde oregano.

Tzatziki

Zoals wij hem gemaakt hebben voor een groot gezelschap

10 ltr.Griekse yoghurt 10%, gemend met 5 ltr Griekse joghurt 20%, 2 grof geraspte komkommers, lang en goed uitgelekt , 2 handjes zout, 2 handjes gedroogde dille, en 2 handjes witte peper en een flinke scheut olijfolie en scheut azijn, goed mengen.

Octopus inktvis

Tentakels ca. 45- 60 min koken totdat ze gaar zijn, daarna in kleine stukjes snijden, laten afkoelen en kruiden. Kruiden o.a. witte peper, beetje oregano, knoflook, aromat.  

Bakken in olijfolie samen met zoete ui. 2 varianten maken door een met sambal en een zonder sambal maar met tomaten puree. Daarna afblussen met koksroom en daarna opdienen.

Geserveerd met gevulde met geitenkaas en gegrilde paprika met wat Batavia sla.

Pijlinktvis Calamari (puntzakken)

Schoonmaken indien nodig, velletjes er vanaf halen zoveel als mogelijk. Dwars in ringen snijden en licht kruiden citroen, olijfolie, oregano en knoflook afronden met zoete paprikapoeder peper en weinig zout. Door bloem halen  kort frituren. Daarna wat zout en olijfolie eroverheen.

Dorade

Afbeeldingsresultaat voor dorade gegrild

Ontdoen van de vinnen en ingewanden en op zijkant insnijden. Kruiden met aromat, beetje oregano,  peper wat olijfolie aanbrengen en vervolgens grillen.

Tamara (vis kuit)

1kg aardappels, koken en zo heel mogelijk pureren,

De volgende ingrediënten mengen: 3 bolle eetlepels vis kuit, 1 eetlepel knoflookpuree, olijfolie, citroen, zoete ui.

Samenvoegen puree en bovenstaande ingrediënten.

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Grieks, Olympia Hoensbroek. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *