Ingrediënten:
- 500 g meel
- 2 eieren
- 200 ml zonnebloem olie
- 200 g boter
- 200 g amandelen
- 200 g walnoten
- 2250 g suiker
- 1750 ml water
Hoeveelheden aanpassen naar behoefte.
Bereidingswijze:
- Voeg aan elkaar toe de meel, eieren, olie en 100 g boter.
- Kneed deze massa ongeveer een half uur tot een deegbol.
- Verdeel deze deegbol in 50 kleine deeg bolletjes.
- Rol deze kleine deegbolletjes plat en laat ze drogen.
- Maal de amandelen, walnoten en 200 g suiker fijn.
- Smeer een bakvorm in met wat boter.
- Stapel 5 lagen van de droge deeglaagjes en smeer daartussen telkens een dunne laag van het mengsel van roomboter en zonnebloem olie.
- Leg hier bovenop een laag van het noten mengsel (1/5 van het totaal)
- Dan weer 5 lagen van de droge ingesmeerde deeglaagjes.
- Herhaal dit nog 4 keer tot dat alle deeg op is.
- Maak een ketel siroop van 1 l water en 1,5 kg suiker
- Verwarm dit tot het lichtelijk gaat karameliseren.
- Laat afkoelen en als lauw het lauw is schenk het over de baklava.
- Dan nogmaals 750 ml water met 500g suiker in een ketel verwarmen en laten afkoelen. Giet dit weer over de baklava.
- Plaats de ovenschaal met de baklava gedurende 3 uur in een oven van 160°C.