Surf (Kreeft) en Turf (Piepkuiken)

Kreeften kort op de hete BBQ

Kreeften in kokend water 2 minuten koken, daarna halveren en schoonmaken. Kort met de vleeskant op de hete BBQ. Licht zouten.

Groene asperges van de BBQ

  • 3 asperges pp
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • evt balsamico

Wrijf de asperges in met een beetje olijfolie en grill ze ca 2 minuten aan iedere kant op een hete BBQ.

Breng op smaak met peper en zout en besprenkel er een beetje balsamico over.

Zoete aardappel salade

  • 1 kg zoete aardappelen (geschil en in kleine blokjes gesneden)
  • 2 el romige mayonaise
  • 1 el crème fraiche
  • ½ el Kappertjes
  • Bieslook
  • 1 sjalot gesnipperd
  • Peper en zout

Kook de aardappelen gaar in water met een beetje zout.

Als de aardappelen gaar zijn (ca 15 minuten) afgieten en goed laten uitlekken en afkoelen. Meng de overige ingrediënten erdoor en breng op smaak  met zout en peper.

Piepkuiken van de bbq

  • 10 piepkuikens
  • gemalen zwarte peper en snuf zout
  • 2 dl sojasaus
  • 2 dl whisky
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el honing
  • 1 el geraspte gember

Meng alle ingrediënten voor de marinade, Snij de piepkuikens doormidden, Leg de halve kippen naast elkaar in eens grote, platte schaal en overgiet met de marinade

Keer ze enkele keren om zodat ze gelijkmatig bedekt zijn met de marinade, Laat deze 4 tot 8 uur marineren

Haal de halve kippen uit de marinade en laat deze 20 minuten voor het grillen op kamertemperatuur komen

Giet de marinade in een pannetje en laat deze zachtjes inkoken, gebruik deze om te glaceren

Grill de halve kippen met de velkant naar boven ongeveer 30 minuten boven indirecte gemiddelde warmte (onder gesloten deksel)

Bestrijk op het einde regelmatig met het glazuur

BBQ saus

  • 2 eetlepels olie, plantaardig. Geen boter anders kan je het niet erg lang bewaren.
  • 1 ui fijngesnipperd, heel fijn
  • 2 teentjes knoflook, ook weer heel fijn
  • ½ theelepel Worcestershiresaus
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 4 eetlepels stroop
  • 800 ml ketchup
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels azijn

Bereiding

Neem een pan en warm daarin, op laag vuur, de olie op, Gooi de uitjes erbij en roerbak ze totdat de uitjes doorzichtig worden

Nu kan de knoflook erbij. Blijf roeren zodat ze niet verbranden

Wat peper en zout erbij samen met de chilipoeder, Even blijven roeren totdat alles mooi rood van de chilipoeder is

Nu mag de ketchup erbij

Terwijl je de rest met kleine beetjes erbij doet neem je af en toe een vinger uit de pan om te proeven. Wil je zoeter dan gooi je wat meer stroop of suiker in de pan. Moet het zuurder dan mag er wat meer azijn bij of citroensap. Dus de smaak zal neutraler worden. Het mag best wat zuurder of heter dan je uiteindelijk zou willen want dit zal afnemen op het vlees.

10 minuten zachtjes laten inkoken terwijl je blijft roeren. Hou er rekening mee dat de saus bij het afkoelen ook iets dikker wordt.

De saus kan je gekoeld, donker en goed afgesloten zeker een paar maanden bewaren

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Angie, Hoofdgerecht. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *