Ingrediënten 6 personen:
- 4 dlroom
- 1.5 dlvolle melk
- 5 eidooiers (100 gram)
- 80 gramsuiker
- 1 a 2 vanille
- Rietsuiker voor
Meng de suiker met de dooiers en roer dit tot een crèmekleurige massa. Doe de room en melk en het vanillemerg erbij en roer voorzichtig om zonder er lucht in te slaan. Doe de compositie in een schaaltje of vorm en zet dit in een voorverwarmde oven van 170 graden Celsius. Bij ongeveer 60 graden zal er een lichte binding ontstaan en vanaf dat moment moet men er even bij blijven. Als er een lichte kleur ontstaat kunnen de brulées uit de oven.
Het gaat erom dat de brulée niet te stijf wordt ivm het smeuïge karakter van het gerecht. Laat de brulée afkoelen en maak deze vervolgens af met een voorverwarmd “brulée-ijzer” of met rietsuiker branden of zet ze ½ tot 1 minuut terug in de oven van 190 graden.
Het is aan te bevelen om er roomijs bij te serveren. Een kleine quenel creme fraiche met calvados doet ook wonderen; en niet te vergeten: het takje mint.
Tip 1: koud van binnen en warm van buiten heeft altijd iets verrassends.
Andere varianten:
Met pistache, chocolade, vijgen, sinaasappel, enz.