Gekarameliseerde vijgen.
Ingrediënten:
12 verse vijgen
- 4 takjes rozemarijn.
- 4 el poedersuiker
- 3 el Balsamico azijn.
- 6 el suiker.
- 30 gr boter in blokjes
- citroen rasp
Bereiding:
Oven voor verwarmen op 180 °C
- Blaadjes verwijderen van de takjes rozemarijn en punt snijden aan begin en einde.
- Gebruik het spitse einde om door de vijgen te steken. Ca 1 cm onder de steel.
- 3 vijgen aan ieder tak.
- Leg de geregen vijgen op een bord en stuif royaal poedersuiker. Bedruppel de vijgen met ca 1 el van de balsamico azijn.
- Verwarm een vuurvaste pan op het gas en voeg de suiker toe in.
- 3 tot 4 minuten verwarmen tot de suiker begint te karameliseren.
- Wanneer het lichtelijk begint te bruinen van het vuur afhalen en met een garde de boter toevoegen.
- De rest van balsamico azijn en 2 eetlepels water toevoegen en kloppen met de garde. De vijgen in de pan en met karamel overgieten.
- Leg de vijgen in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende 10/15 minuten. Overgiet regelmatig de vijgen met de karamel.
- Leg op de borden en voeg citroen rasp toe.
Karamel ijs
Ingrediënten:
- 100 gr suiker
- 4 eidooiers
- 1 tl maïzena
- 1/2 l melk
- 1 tl vanille-essence of
- 1 vanillestokje (in 2-en)
- karamel van 100 gr suiker
Bereidingswijze:
- Karameliseer 100 gr suiker in een steelpannetje.
- Breng de melk aan de kook, los er de karamel in op.
- Doe intussen de eidooiers, de suiker en maïzena in een kom.
- Klop deze ingrediënten totdat het mengsel een bijna wit lint vormt.
- Voeg de warme melk langzaam en onder voortdurend kloppen aan dit mengsel toe.
- Voeg de vanille-essence toe.
- Laat het mengsel onder voortdurend roeren op laag vuur zachtjes warm worden totdat het dik wordt. (Ca 81° C)
- Laat de massa afkoelen en doe hem in de ijsmachine.
Gesuikerde amandelen
Ingrediënten:
- 150 gr kristal suiker
- 50 ml water
- 50 gr geschaafde amandelen
Bereiding:
- Verwarm in een steelpannetje de het water en los 100 gr suiker er in op.
- Voeg de amandelen eraan toe en laat het onder voortdurend roeren inkoken.
- Op het moment dat de suiker begint te karameliseren haal de pan van het vuur en voeg de resterende suiker toe onder voortdurend roeren.
- Verdeel over een plaat en laat afkoelen.
Let op: De toegevoegde suiker moet plakken aan de gekarameliseerde suiker en nog de kristalvorm behouden.