Gekarameliseerde vijgen met karamel ijs en gesuikerde amandelen

Gekarameliseerde vijgen.

Ingrediënten:

 12 verse vijgen

  • 4 takjes rozemarijn.
  • 4 el poedersuiker
  • 3 el Balsamico azijn.
  • 6 el suiker.
  • 30 gr boter in blokjes
  • citroen rasp

Bereiding:

Oven voor verwarmen op 180 °C

  • Blaadjes verwijderen van de takjes rozemarijn en punt snijden aan begin en einde.
  • Gebruik het spitse einde om door de vijgen te steken. Ca 1 cm onder de steel.
  • 3 vijgen aan ieder tak.
  • Leg de geregen vijgen op een bord en stuif royaal poedersuiker. Bedruppel de vijgen met ca 1 el van de balsamico azijn.
  • Verwarm een vuurvaste pan op het gas en voeg de suiker toe in.
  • 3 tot 4 minuten verwarmen tot de suiker begint te karameliseren.
  • Wanneer het lichtelijk begint te bruinen van het vuur afhalen en met een garde de boter toevoegen.
  • De rest van balsamico azijn en 2 eetlepels water toevoegen en kloppen met de garde. De vijgen in de pan en met karamel overgieten.
  • Leg de vijgen in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende 10/15 minuten. Overgiet regelmatig de vijgen met de karamel.
  • Leg op de borden en voeg citroen rasp toe.

Karamel ijs

Ingrediënten:

  • 100 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 tl maïzena
  • 1/2 l melk
  • 1 tl vanille-essence of
  • 1 vanillestokje (in 2-en)
  • karamel van 100 gr suiker

Bereidingswijze:

  • Karameliseer 100 gr suiker in een steelpannetje.
  • Breng de melk aan de kook, los er de karamel in op.
  • Doe intussen de eidooiers, de suiker en maïzena in een kom.
  • Klop deze ingrediënten totdat het mengsel een bijna wit lint vormt.
  • Voeg de warme melk langzaam en onder voortdurend kloppen aan dit mengsel toe.
  • Voeg de vanille-essence toe.
  • Laat het mengsel onder voortdurend roeren op laag vuur zachtjes warm worden totdat het dik wordt. (Ca 81° C)
  • Laat de massa afkoelen en doe hem in de ijsmachine.

 Gesuikerde amandelen

Ingrediënten:

  • 150 gr kristal suiker
  • 50 ml water
  • 50 gr geschaafde amandelen

Bereiding:

  • Verwarm in een steelpannetje de het water en los 100 gr suiker er in op.
  • Voeg de amandelen eraan toe en laat het onder voortdurend roeren inkoken.
  • Op het moment dat de suiker begint te karameliseren haal de pan van het vuur en voeg de resterende suiker toe onder voortdurend roeren.
  • Verdeel over een plaat en laat afkoelen.

Let op: De toegevoegde suiker moet plakken aan de gekarameliseerde suiker en nog de kristalvorm behouden.

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Dessert, Lady'snight. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *