Ingrediënten
- Appels
- Boter
- Suiker om te karamelliseren
- Bladerdeeg
- eidooier
- zeezout
- 200 gram eidooier
- 225 gram suiker
- 2 tl. maizena
- 1 liter melk
- 250 ml room
- 2 vanille stokjes
- Vanille ijs
Bewerking: Appel schillen, klokkenhuis verwijderen, appels in dunne plakken snijden. Vormpjes invetten met boter. Lepel karamel toevoegen. Appels dakpansgewijs neerleggen. Bladerdeeg uitsteken, vervolgens erop leggen. Insmeren met eidooier en paar korrels grof zeezout.
Afbakken op 180 graden 15 min, baksel omdraaien op de bordjes!
Vanillesaus
- Schenk de melk en de slagroom in een pan met een dikke bodem. Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit. Breng het melkmengsel met vanillemerg en -stokje aan de kook en laat het 10 min. op laag vuur doorkoken.
- Los in een kommetje de maizena op in enkele druppels water. Splits de eieren (het eiwit wordt verder niet gebruikt). Klop in een grote kom de eidooiers, maizena en de suiker schuimig, totdat het mengsel bleek en romig wordt.
- Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door. Schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk. Verwarm de saus al roerend met een houten lepel tot de saus gebonden wordt. De saus blijft dan hangen aan de achterkant van de lepel en een erin getrokken streep blijft zichtbaar.
Bereidingstip:
Als de saus maar niet te heet wordt. Dan gaat hij schiften en worden het stukjes roerei.
Gerecht verder afmaken met ijs en vanillesaus en bloemetjes.