Meringue paddenstoelen, herfstvariaties

20141110_225506 20141110_225501

Ingredienten:

  • 2 eiwitten
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • een beetje cacaopoeder
  • 4 blokjes pure chocolade

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier of een fleximat .

Eiwit kloppen

1.Ontvet een mengkom en de garde van een mixer met citroensap of afwasmiddel en heet water.

2.Splits het eiwit van het eigeel en weeg de suiker af.

3.Klop de eiwitten tot zachte pieken en voeg vanaf dan, al mixend, beetje voor beetje de suiker toe. Klop verder totdat het eiwit stijve pieken laat zien als je je klophaken optilt. Dit kan wel 10 minuten duren.

Schuimpjes maken

1.Schep het schuim in een spuitzak en draai de bovenkant een paar slagen om te voorkomen dat je het schuim eruit knijpt. Knip de punt van de zak waar deze een doorsnee heeft van een centimeter breedte.

2.Afhankelijk van hoe groot je de paddenstoelen wilt maken, spuit je zo’n 10-15 steeltjes (ca. 3 cm hoog en 2 cm breed.) Ze hoeven niet allemaal gelijk of perfect recht te zijn, dat maakt het juist gezellig en karakteristiek! Spuit ze dicht op elkaar, want er moeten ook nog hoedjes bij op het bakblik!

3.Maak vervolgens evenveel ronde cirkeltjes van zo’n 4 cm doorsnede. Door je spuitzak wat op te tillen geef je de hoedjes wat hoogte.

4.Met een natte vinger druk je vervolgens de pieken plat (alleen van de hoedjes) en eventueel wat modelleren.

5.Bestrooi de hoedjes met wat cacaopoeder.

6.Bak de schuimpjes zo’n 85 minuten af tot het volledig droog is van binnen.

  1. Smelt dan de blokjes chocolade in de magnetron op 900 watt gedurende 2×30 seconde (ondertussen roeren).

Besmeer de onderzijde van de hoedjes met een cirkel van chocolade door met een theelepeltje cirkels te draaien.

Plak de hoedjes op de steeltjes en laat de chocolade hard worden.

Gemarineerde ananas

  • 100 ml Water
  • 300 ml rode wijn
  • 3 Kruidnagel
  • 3 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • Schil van 1 sinaasappel
  • 1x Vanillestokje
  • 175 g Suiker

Schil de ananas, snijd deze in vieren en verwijder de kern.

Breng alle ingrediënten voor de marinade aan de kook en laat even trekken. Voeg de ananas toe en laat rustig pocheren tot de ananas gaar maar stevig is. Laat 12 uur afkoelen in de marinade.

Crumble van viooltjes(suiker)

  • 150 gram bloem
  • 125 gram viooltjessuiker
  • 125 gram zachte boter

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine en strijk dun uit op bakpapier. Bak af op 165°C ca. 10 minuten (goudbruin) en laat afkoelen. Draai in de keukenmachine tot een grove crumble.

Sponscake met pandan

Ingrediënten

  • 250 ml eiwit
  • 150 gram suiker
  • 15 ml olie
  • 40 gram bloem
  • 50 gram potado pasta of pandan of hazelnoot

Werkwijze: Draai alle ingrediënten in een blender tot een gladde massa. Zeef en giet vervolgens in een halve liter sifon.

Belucht met 2 slagroompatronen (N2O), Spuit de massa in een kartonnen koffiebekertje waar je vooraf een gat in de bodem geprikt hebt. Vul de bekertjes maximaal tot de helft.

Plaats 40 seconden in de magnetron op vol vermogen. (1000W)

Laat op zijn kop afkoelen.

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Angie, Dessert. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *