Tartaar van zalm met wasabi, sushirijst

INGREDIËNTEN

300 gr. zalm in fijne blokes gesneden – 1 sjalotje – olijfolie – 1 limoen – furikake – kizami wasabi – wasabimayonaise – peper & zout – lenteui

Snipper de sjalot fijn en voeg deze bij de zalm.

Voeg een scheutje olijfolie en het sap van een limoen toe.

voeg naar smaak de kizami wasabi bij de zalm

Snijd de lenteui fijn en voeg deze bij de massa en meng het geheel goed door elkaar.

Breng de zalmtartaar op smaak met peper en zout.

Sushirijst

INGREDIËNTEN

500 gram sushirijst

750 ml koud water

6 eetlepels rijstazijn

4 theelepels suiker

2 theelepels zout

Het is belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water en zorg ervoor dat de rijstkorrels in beweging blijven. Wanneer het water troebel is kun je het weggooien en nieuw water gebruiken, net zo vaak tot het water helder blijft. Laat de rijst na het wassen 10 minuten uitlekken.

Doe de rijst in de pan en voeg 750 ml water toe. Doe het deksel op de pan, breng de sushirijst aan de kook en laat het 2 minuten koken. Zet vervolgens het vuur laag en laat de rijst nog ongeveer 15 minuten doorkoken op laag vuur met het deksel op de pan. Laat hierna de rijst nog 15 minuten met de deksel op de pan staan. Wikkel hiervoor een theedoek om de deksel zodat de condens niet op de rijst drupt.
Voor goede sushi is de temperatuur van de rijst erg belangrijk. De sushirijst moet op kamertemperatuur zijn bij consumptie. De rijst kun je gelijkmatig afkoelen door te waaien met bijvoorbeeld een tijdschrift.
sushi-azijn klaarmakenOm de sushirijst helemaal af te maken, voegen wij zelfgemaakte sushi-azijn aan de rijst toe. Deze maak je als volgt: verwarm de rijstazijn samen met de suiker en het zout en roer totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Ook voor de sushi-azijn is het van belang dat deze op kamertemperatuur is. Sprenkel het mengsel over de rijst terwijl je de rijst omschept.

leg een ring op een bord en vul 1/3 deze met de rijst, voeg hierop de zalmtartaar en druk deze zachtjes aan. voeg dotjes wasabimayonaise toe en bestrooi met de furikaki. trek voorzichtig de ring weg en garneer deze af met kroepoek.

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Le Trois Seaux, Voorgerecht. Bookmark the permalink.