Amandel-citroencake, glutenvrij met crème suisse

Ingrediënten:

Cake:

  • 1 grote of 2 kleine citroenen,
  • 3 eieren,
  • 125 g suiker,
  • scheut limoncello,
  • 1 kleine el bakpoeder,
  • 125g amandelpoeder,
  • 1 el maïszetmeel
  • Zie voor de ingrediënten van de crème suisse hieronder.

Werkwijze:

Boen de citroenen goed schoon. Laat ze heel en kook ze ongeveer 1,5 uur tot ze heel zacht zijn.

Klop de eieren met de suiker tot een romige  ruban. Voeg bakpoeder en amandelen toe en meng dit voorzichtig door elkaar.

Snijd de citroenen  open. Verwijder de pitten en pureer ze met schil en al. Voeg tijdens het pureren een flinke scheut limoncello toe tot het verkrijgen van een lopende moes. Laat voldoende afkoelen, zet dan  onder de amandel-ruban

Bekleed een bakvorm met bakpapier en schep de deegmassa in de vorm.   Bak de taart in een voorverwarmde oven op ca 175 graden in 1 uur gaar.

(af en toe controleren en eventueel temperatuur een beetje laten zakken.

Crème suisse

Ingredienten:

  • 3 eierdooiers,
  • 60 g suiker,
  • 300g melk/room,
  • 1 vanillestokje,
  • 1 el bloem of puddingpoeder,
  • 1,5 blaadje gelatine(ca 5g),
  • 2 dl room

Werkwijze:

Laat de gelatineblaadjes weken in koud water en maak een ruban van eigeel, suiker, puddingpoeder,

Breng het melk/roommengsel aan de kook en laat trekken met uitgeschraapte vanille

Zeef en meng in twee keer met de ruban

Laat deze vla nu binden op zacht vuur

De in water geweekte gelatine uitknijpen en toevoegen

Laat nu afkoelen onder folie (tot lichaamstemperatuur is ok)

Klop de room op, ( lobbig maar stijf genoeg voor een goede binding)

Meng met de afgekoelde pudding

Laat opstijven in de koelkast

Serveer de cake lauw-warm met verse aardbeien, eventueel vanille-ijs toevoegen

 

 

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in De Loteling, Dessert. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *